Vanaf 2012 ging An Paridaen op zoek naar kloosters waar zij retraites zou kunnen organiseren. Om een indruk te krijgen ging zij dan eerst zelf eens overnachten in zo’n klooster. Hieronder tref je haar ervaringen.
Het was oktober 2012. Ik ging voor het eerst overnachten in een klooster. Na enkele succesvolle retraites georganiseerd te hebben in een verbouwde boerderij in Drenthe met de nadruk op wandelen, yoga, meditatie en wellness wilde ik ook retraites in abdijen en kloosters gaan aanbieden. Ik had gereserveerd in abdij Koningsoord te Arnhem voor een dag en een nacht. Ik wilde het eerst eens zelf uitproberen.
Het welkom door de gastenzuster Zr. Lutgart, reeds op leeftijd, was hartverwarmend. Alles in het klooster gebeurt met aandacht; de uitleg over waar je de refter (eetzaal) kunt vinden, de uitleg over het keukentje waar ik zelf koffie of thee mag halen (of een pilsje!), je weg vinden naar de kerk voor de gebedsdiensten en natuurlijk ook hoe alles werkt in je eigen gastenkamer.
Abdij Koningsoord is in 2008-2009 gebouwd in Arnhem door de zusters Trappistinnen uit Berckel-Enschot. Vanwege de stadsuitbreiding van Tilburg waren de zusters, toen nog 24 in getal, op zoek naar een nieuwe plek voor hun contemplatieve leven. Het lawaai om hen heen tijdens BBQ’s op zomeravonden paste niet bij hun stijl van leven. Na een lange zoektocht viel hun oog op een locatie te Arnhem, in feite een locatie nabij het station van Oosterbeek. Deze plek was in gebruik geweest door de paters/missionarissen van Mill Hill; een plek waar de missionarissen konden vertoeven na hun werkzame leven in het buitenland.
Een prachtig gloednieuw gebouw hebben de zusters er laten bouwen, te midden van akkers, bossen en heide. Anno 2024 zijn de akkers van abdij Koningsoord getransformeerd in een prachtige Natuurbegraafplaats ‘Koningsakker’.
Terug naar mijn gastenkamer met eigen ‘natte cel’ (douche en toilet) waar ik ’s avonds heerlijk ontspannen in een fauteuil lag met een boek. Dat was iets waar ik nooit aan toe kwam; een boek lezen! Alleen dat al. Het maakte indruk op mij. Ik dacht: “Hier kom ik helemaal tot rust.”
24 uur lang maakte ik alle gebedsdiensten mee; vanaf de nachtwake om 4.30 uur tot de Completen om 20.30 uur. Want ik wilde alles uitproberen. Overigens ging ik tussen de nachtwake en de Lauden weer even terug naar bed ; – ).
Na de Lauden om 7.15 uur was er het ontbijt in stilte. Dat was de eerste keer dat ik met vreemde mensen aan tafel zat te eten in stilte. Heel vreemd. We zeiden niets tegen elkaar. Door middel van gebaren konden we duidelijk maken dat we bijvoorbeeld de boter wilden hebben. Ik moest er erg aan wennen. Uiteindelijk ben ik deze stiltes heel erg gaan waarderen. We hoeven immers niet altijd te praten. Samen zijn in stilte met gelijkgestemden is heel fijn!
Van 2013 t/m 2020 organiseerde Wandel naar Jezelf in totaal 17 retraites in abdij Koningsoord. An: “Ik was er ‘kind aan huis’.” Toen kwam Corona. De zusters wilden uit angst voor besmetting geen gasten meer ontvangen. En tijdens de Corona periode begonnen zij met de ontwikkeling van de natuurbegraafplaats op hun terrein, wat uiteindelijk hun belangrijkste bron van inkomsten is geworden. Als individuele gast kun je nog steeds in abdij Koningsoord verblijven. Ze ontvangen liever geen (grote) groepen meer.
Gegevens:
Abdij Koningsoord, Johannahoeveweg 79, 6816 VG Arnhem
Intussen was mijn aandacht ook al getrokken door het relatief kleine en eigenzinnige Lioba klooster in Egmond-Binnen. Deze kloostergemeenschap werd in 1935 opgericht door de Duitse Hildegard Michaelis. Er wonen zowel mannen als vrouwen. De vrouwen dragen geen sluier. Alle kloosterlingen beoefenen een ambacht, zoals beeldhouwen, harp spelen of batikken.
Ik was er voor het eerst in augustus 2017 en ging het ook hier eerst eens uitproberen. Van 2018 tot 2021 organiseerde ik in totaal 6 retraites in het Sint Lioba klooster. Het mooie van dit klooster is dat je door de duinen en over het strand kunt wandelen. In de kerk wordt een gong gebruikt, die de zusters kochten na een bezoek aan de Dalai Lama in Noord-India. Tot op de dag van vandaag kun je in dit klooster als gast verblijven. Ze hebben ook een atelier-winkel waar je de zelf gemaakt producten kunt kopen.
Gegevens: Sint-Liobaklooster, Herenweg 85, 1935 Egmond-Binnen
Van velen hoorde ik over dit voormalige nonnenklooster. Samaya is gevestigd in priorij Gods Werkhof, die in 1960 werd gebouwd als het laatste ‘slot’-klooster van Noordwest-Europa. Dit wil zeggen dat de zusters er nog achter tralies zaten.
Na vertrek van de zusters Augustinessen in 1998 kwam de priorij in handen van Samaya. Samaya is sanskriet voor ‘plek van ontmoeting’. Het is dus een voormalig kloostergebouw dat nu gebruikt wordt voor conferenties, cursussen en workshops. Verblijf op individuele basis, zonder een programma te volgen, is op beperkte schaal mogelijk.
De zalen en lange kloostergangen zijn prachtig. Er is een kapel en een kloostertuin met labyrint. De maaltijden zijn biologisch en vegetarisch. De plek ademt nog steeds de sfeer uit van een klooster, ook al woont er geen religieuze gemeenschap meer.
Wandelingen in de omgeving zijn mogelijk, o.a. langs de Kromme Rijn.
Gegevens: Conferentiecentrum Samaya, Hollendewagenweg 20, 3985 SG Werkhoven
Van sommige van mijn klanten, deelnemers aan mijn retraites, hoorde ik over de Willibrords abdij èn de Slangenburg. Het werd in één adem genoemd. Ik ging het uitzoeken. Op het landgoed Slangenburg bouwden de Benedictijner broeders uit Oosterhout na de 2e wereldoorlog hun abdij.
In die tijd was er nog veel toestroom bij abdijen en kloosters. Het aantal broeders in Oosterhout werd te groot. Men zocht naar een nieuwe plek. Iets in het oosten van het land leek een goed plan.
Tijdens de bouw verbleven de broeders in kasteel de Slangenburg. Zij fietsten dagelijks naar de bouwplaats, ongeveer 2 km van kasteel de Slangenburg verwijderd. De Slangenburg en de Willibrords abdij zijn lange tijd verbonden gebleven, maar hebben vandaag de dag in feite niets meer met elkaar te maken.
Ook dit was een interessante plek. Ik ging er in 2017 kennismaken met de gastvrouw van het stiltecentrum dat bij de abdij hoorde.
Om het wandelgebied vervolgens te verkennen kon ik als vrouw niet in de abdij overnachten. En in het stiltecentrum kon ik ook niet als individuele gast verblijven. Dat is alleen voor groepen. Ik boekte dus een kamer in kasteel de Slangenburg, wat al een belevenis op zich was. In kasteel de Slangenburg werkten destijds vrijwilligers. Zelfs je kopje thee ’s middags om 16.00 uur werd voor je ingeschonken. Je voelde je er als gast heel speciaal.
Het landgoed Slangenburg is een mooi gebied om te wandelen. Het stiltecentrum bij de Willibrords abdij heet inmiddels Abdijhoeve Betlehem en is grondig verbouwd. Vanaf 2018 organiseerde Wandel naar Jezelf hier reeds 8 retraites en dat doen we nog steeds naar grote tevredenheid. Verblijf in een abdij of klooster waar nog religieuzen actief zijn is toch een bijzondere ervaring.
Gegevens: Willibrords abdij en Abdijhoeve Betlehem; Abdijlaan 1; 7004 JL Doetinchem
Om te kijken naar ons huidige aanbod van klooster retraites zie http://www.wandelnaarjezelf.nl/klooster-retraites/
Wandel Naar Jezelf is onderdeel van Magical Tours - samen brengen we meer rust, reflectie en verbinding in jouw leven.
Inschrijven activiteitInschrijven nieuwsbriefWandel naar Jezelf -
Magical Tours
Lange Amerikaweg 66
7332 BR Apeldoorn
T +31 555263889
E info@wandelnaarjezelf.nl
Rekeningnummer:
NL51RABO0393259447
t.n.v. Magical Tours
KVK: 08085276
BTW nr: NL810244469B01